Meer weten over makelaarscourtage? Makelaarkosten.nl!

Opzoek naar meer informatie over makelaarscourtage? Dan bent u bij ons van makelaarkosten aan het juiste adres. Het verkopen van een huis is tegenwoordig een hele opgave. Speciaal om het u gemakkelijk te maken, kunt u terecht bij een verkoopmakelaar. Uw makelaar is volledig op de hoogte van alle wetten en regelgeving, heeft een eigen verkoopstrategie en kent de markt waarin uw woning wordt aangeboden. Als vergoeding voor de werkzaamheden, ontvangt de makelaar onder andere een afgesproken percentage van de verkoopsom van uw woning. Dit wordt ook wel makelaarscourtage genoemd. Als informatief en onafhankelijk platform leggen wij van makelaarkosten u graag uit wat dit in de praktijk voor u betekend.

Makelaarscourtage

Courtage staat voor het percentage van de verkoopsom dat de makelaar krijgt als makelaarsvergoeding voor zijn of haar diensten. Het grootst gedeelte van de verkoopkosten van een huis, is dus hierop gebaseerd. Het percentage ligt tussen de 1-2% van de verkoopsom. Gemiddeld zal u rond de 1,5% moeten afdragen aan makelaarscourtage. Het is vooraf verstandig om verschillende offertes op te vragen bij meerdere makelaars. Hierdoor kunt u zorgvuldig vergelijken en voor de makelaar kiezen die voordelig is en past bij uw wensen. Een klein tiende verschil in percentage betekent namelijk duizenden euro’s extra. Beide partijen zijn geboeid bij een hoge verkoopprijs, daar het totale bedrag hierdoor ook zal toenemen dat de makelaar ontvangt aan courtage. Er zijn hierop slechts enkele uitzonderingen, waarbij makelaars een vaste prijs hanteren. Dit heeft als nadeel dat bij tegenvallend verkoopresultaat, u hetzelfde bedrag dient te betalen.

Niet onderhandelbaar en aftrekbaar

Regelmatig komt de vraag voorbij of makelaarscourtage aftrekbaar is bij de Belasting. Dat is echter zelden het geval. Er zijn diverse kosten die meegenomen mogen worden als aftrekposten, maar makelaarscourtage behoort hier niet toe. Wat zijn wel aftrekbare kosten? Denk dan aan bijvoorbeeld een taxatie die door een makelaar is georganiseerd. Informeer vooraf over de mogelijkheden, om hieruit zoveel mogelijk uw voordeel te behalen. Een andere veelvoorkomende vraag is of over makelaarscourtage te onderhandelen valt. In de meeste situaties is dit niet het geval. Makelaars hanteren een vast percentage. Als advies geven wij dan daarom mee: verspil geen tijd aan zinloze onderhandelingen. Het is zinvoller om verschillende makelaars met elkaar te vergelijken door offertes op te vragen. Makelaarscourtage wordt pas voldaan als uw woning is verkocht. Eerder is het eindbedrag ook nog niet definitief. Hulp bij het vergelijken? Gebruik hiervoor onze eenvoudige vergelijkingscheck via de website, waarmee u diverse makelaars bij u uit de omgeving binnen een korte tijd kunt vergelijken!

Makelaarscourtage samengevat:

  • Betreft een percentage van de verkoopsom als vergoeding voor de werkzaamheden van de makelaar
  • Dit percentage ligt gemiddeld tussen de 1-2% van de verkoopsom
  • Is niet aftrekbaar bij de Belasting
  • Niet onderhandelbaar
  • Vergelijk vooraf verschillende makelaren voor het beste aanbod
  • Dient pas na verkoop te worden voldaan

Meer informatie over de verkoop of koop van een woning gezocht? Of wilt u nog eens rustig nalezen wat makelaarscourtage precies inhoud? Bezoek dan onze website met handige informatie en tips: makelaarkosten.nl. Start vandaag nog met de goede voorbereiding van uw verkoop, want met de juiste informatie kunt u flink besparen op de verschillende kostenposten!